Книгите, които прочетох през 2023 година

Имах дълъг списък със заглавия, които да прочета, с някои се справих успешно, други остават за тази година. Докато лежах за задържане през първите месеци от годината, единственото, което правех, беше да чета. След като се появи Марти и цяло лято бях в компанията на двете ми прекрасни деца, книгите бяха сложени на пауза и четях много бавно и доста рядко. Нямах време, а в свободното време (само вечер)- спях. Постепенно с края на лятото, „влязох в релси“ и се върнах към четенето. Успях да изпълня плана с 12 прочетени книги. Ето кои са те:

Книги за родители

  1. Как да говорим така, че малкото дете да слуша – Джоана Фабер, Джули Кинг
  • Страхотна книга (имам подробно ревю за нея в инстаграм профила ми). Може би една от любимите ми книги за родители. В нея са събрани много полезни съвети, последвани от примери как да подхождат родителите в по-трудни ситуации.
  1. Изкуството да казваш „Не“ – Йеспер Юл
  • Книгата се чете/слуша за няколко часа. Успях да си извадя полезни съвети, които да приложа при нужда.
  1. Това съм аз. А ти кой си? – Йеспер Юл
  • Отново книга, която да прочетете/изслушате за един ден. Малка на обем, но събрала отново полезни съвети и примери. Отново в инстаграм имам по-подробно ревю за книгата.
  1. Спокойни родители – щастливи деца – Лора Маркам
  • Не беше най-любимата ми книга за родители, която съм чела. Четох я бавно и не успях да извадя много полезни съвети от нея. И все пак, със сигурност ми е била полезна и съм научила нещо ново, просто не е 10/10. В инстаграм съм споделила кое ми допадна в книгата и кое НЕ, може да прочетете по-подробно.
  1. Нещата, които синът ми трябва да знае за света – Фредрик Бакман
  • Бакман е един от любимите ми автори, обожавам стила му на писане. Тази книга може да се прочете на един дъх, да се посмееш, да ти стане мило, да пуснеш сълза. Много ми хареса!

И тук приключват книгите за родители, като преминаваме на романи, прози и т.н.

  1. Всички ние сме мечти – Симона Стоева
  • Вълшебен роман, който започнах да чета и не можех да спра. Непрекъснато исках да си открадна време за още една глава, за да разбера какво ще се случи и как ще завърши любовната история между тримата младежи от Варна.
  1. Не чакай да отминат бурите, научи се да танцуваш в дъжда – Вероник Масиежак
  • Доста мотивиращо и вдъхновяващо четиво. Много леко поднесена и завладяваща история за млада французойка, която ни напомня да следваме мечтите си. Да не отстъпваме и да не правим компромиси със себе си, а да се отстояваме. Хареса ми и то много!
  1. Вечерно кафе в Рим – Диего Галдино
  • „Вечерно кафе в Рим“ е продължението на „Сутрешно кафе в Рим“. И всъщност втората част от любовния живот на Масимо по-любимата ми. Романтика и страст бликаха от всяка страница на книгата. И в този роман Рим беше обрисуван с думи по най-романтичния начин. Ако ви се чете нещо леко и любовно, това е вашата книга.
  1. Островът на изгубените дървета – Елиф Шафак
  • И ето я книга номер 1 за мен за 2023! Превърна се в един от любимите ми романи. В него е разказана любовната история на Дефне и Костас, двама кипърски тийнейджъри, които трябва да крият любовта си от семействата, близките и .. от целия свят. Как се развива животът им и как завършва любовната им история няма да издавам, само ще ви посъветвам да я добавите в списъка си за 2024.
  1. Коледа край камината – Джени Хейл
  • Перфектното четиво за коледния период, носи настроение, уют и допълнителна доза романтика. Много ми хареса!
  1. Коледа край фара – Джени Хейл
  • Отново добър коледен роман от авторката. Лек и приятен за четене в дните преди Коледа, в компанията на горещ шоколад, топло одеяло и светлините на елхата.
  1. Истории за лека нощ за момичета бунтарки: 100 приказки за невероятни жени
  • Невероятен начин да завърша годината беше избора на тази книга. В нея са събрани историите на велики жени, които са се борили за правата ни – да гласуваме, да носим дрехи различни от рокли, да имаме право да пътуваме, да изказваме мнението си, да сме равни с мъжете.

Това беше моят списък с прочетени книги през 2023. Ще се радвам да ми споделите чели ли сте някое от заглавията. Ако пък съм успяла да ви вдъхновя и посегнете към книгите, които съм ви споделила, ще очаквам да ми напишете дали са ви допаднали.

А сега ми кажете коя беше книгата, която най-много ви докосна през 2023 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *