Оралната хигиена при най-малките

 

Кога според вас трябва да започнете с грижата за оралната хигиена на вашето дете? Колко е важна тя и защо е от изключително значение да полагаме грижи редовно, ще ви разкажа днес. 

За да бъде запазена красивата и здрава усмивка на нашето дете, ние трябва да започнем с грижите още от появата на първото зъбче. Тъй като децата ни са твърде малки през този период, задължението и отговорността са в наши ръце. 
С появата на първото зъбче започваме с редовните грижи- сутрин и вечер. Така създаваме навик в детето и то растейки, знае, че това е естествен процес и не се опитва да избяга от него. Разбира се, може да не му е приятно в началото и да не изпитва интерес или дори да се опитва да избяга, но тук идва ролята на родителя, да пресъздаде цялото преживяване като едно забавление. 

Нужна е мека четка за зъби, с подходяща по размер глава, както и паста за зъби, с подходящо, щадящо съдържание. Тъй като бебчетата не знаят и не могат да изплакват устата си, те поглъщат пастата, затова е изключително важно тя да е щадяща. Ние имаме най-дълъг опит с пастата за зъби на Lavera Kids. В състава й отсъстват флуорид и оцветители, но пък са включени био невен и калций. NATRUE-сертифициран, веган продукт, без глутен. Избрахме Lavera Kids oще от първия ден, в който започнахме да почистваме зъбките на Ники и вече имаме няколко изхабени опаковки и НИКАКВИ забележки. 

Всяка сутрин и вечер грижовно изчетквам зъбите на Ники, след което го оставям да се опитва сам да ги почиства. Резултатът е смачкана четка, което води до подмяна почти всяка седмица, но важното е, че се забавлява и приема оралната хигиена като време за игра, а не досадно и неприятно задължение. 


Вашето дете забавлява ли се докато му миете зъбите и как се случват нещата при вас?

За повече въпроси или просто, за да си обменим полезни съвети, може да ме откриете в Instagram , Facebook и YouTube
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *