Meteora { travel diary }

Привет, мили читатели!
Добре дошли в Метеора…приказно място с невероятна атмосфера! Велика е майката природа и думите са малко, за да се опише с точност силата на това величествено място. 


Ако сте прочели предишните ми постове за Лефкада и Йонийските острови, сте наясно за обиколката ни из Гърция. С Метеора сложихме край на лятното ни приключение. Това място от много време е в списъка ми със забележителности, които искам да посетя, но си признавам, че визитата ни това лято стана напълно неочаквано. Имахме други планове, но един ден на плажа си казах, че няма по-  подходящо място, с което да кажем “Довиждане” на лятото! И съм много щастлива от това…

Високите мегалитни скали на Метеора се издигат в североизточната част на плодородната Тесалийска равнина. Включва девет запазени манастира, от които шест са действащи. За един ден е напълно възможно да посетите всички манастири, но според мен по-добрият вариант е или да останете за два, три дни и да ги разгледате спокойно, за да се насладите на гледката и атмосферата, или да постъпите като нас. Ние решихме да не тичаме като обезумели, затова просто разгледахме на спокойствие три от тях, а когато стигнахме до четвъртия му се порадвахме от вън, защото не работеше.
Добре е да знаете, че всеки ден от седмицата един от манастирите не работи, затова ако имате някакви предпочитания към определен храм, първо проверете дали работи в деня, който сте избрали.
Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун по пътя Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. Ние го открихме много лесно, пътят беше отличен, въпреки че имаше доста завои до там. До манастир “Св. Стефан” стигнахме с колата до входа, до останалите имаше малко стълби за изкачване, но не беше нищо страшно.



  Това беше от мен за сега, надявам се да съм ви вдъхновила. Искам само да вмъкна, че това място е магическо не само през лятото, но според снимки и разкази на местните и през зимата. Ако е в списъкът Ви, действайте!


До скоро!






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *