Огретен от карфиол на фурна

Здравейте, мили дами! 


След като вчера в Instagram ви споделих моят първи опит да приготвя карфиол, много от вас ме помолиха да споделя рецепта, затова ето я и нея. Само искам да вмъкна, че аз не съм добър кулинар, дори съм трагичен, но в последно време ми доставя удоволствие да пробвам нови вкусотии в кухнята. Ако знаех, че ще споделям рецептата с вас, щях да направя по-хубави снимки, но тавичката бързо се изпразни и ще се задоволим с тези.

1 глава карфиол (моят беше около 2 кг)
6 яйца
3 ч.ч. прясно мляко
150 гр. кашкавал
200 гр. сирене
Подправки по избор – аз сложих черен пипер, чубрица, кимион и любимата ми шарена сол.


Бланширам накъснания на розички карфиол, след това го нареждам в намазнена тава. Наръсвам със сирене. В купа разбивам яйцата и добавям мляко и подправки. Заливам карфиола и го слагам в предварително загрята фурна за около 30-40 минути. Пека на 180 градуса и когато карфиолът започне да се зачервява, вадя тавата и наръсвам с кашкавал, след което отново връщам във фурната за около 10-15 минути докато кашкавала се запече и стане хрупкав. В общи линии е това. Аз го сервирах с магданоз и копър за аромат. 


В рецептите, които открих, пропорциите бяха различни, но понеже карфиолът ми беше по-голям, се наложи да увелича количеството прясно мляко и яйца, така че всичко зависи от размера на вашия карфиол.

За повече въпроси или просто за да си обменим полезни съвети, може да ме откриете в Instagram и Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *