Thassos { travel diary }



Привет, мили читатели!
Лято е и е време за почивка, затова ще ви разкажа за моите преживявания на остров Тасос и току-виж Ви вдъхновя и Ви дам идея за лятната ваканция. Преди да започна да разказвам колко ме плени този остров, искам да предупредя, че каквото и да прочетете, може би няма да е достатъчно и просто трябва да го посетите!





С остров Тасос се запознах миналото лято и наистина се влюбих в него! Дори не знам от къде да започна, мисля че нямаше нещо, което да не ни хареса или да помрачи почивката ни.





Още от качването ни на ферибота, усещах че отивам на райско място и просто нямах търпение да го разгледам целия. Ние ползвахме пристанището на Керамоти, за да се качим на ферибот, но ако решите можете да го направите и от Кавала. През цялото време хранeх чайките, които летяха около нас и се наслаждавах на движенията им. Понеже съм си любопитна се качих и при капитана, запознахме се и той започна да ни дава съвети, свързани с престоя ни – къде да се храним, какво да си купим и т.н…  Както винаги си бях направила дълъг списък с места, които исках да посетя.



След като слязохме от ферибота, открихме селцето, което щеше да е наш дом през следващите дни и се настанихме. Веднага сложих банския, капелата и се изстрелях към плажа, който се намираше точно под верандата ни. Той беше много малък, тих и спокоен, а водата беше кристална. Един съвет от мен – не знам дали е заради периода, в който посетихме острова или е постоянно, но във водата се срещаха водни таралежи, край по-затънтените плажове, за това можете да си сложите едни аква обувки в куфара, за да ви е по-спокойно. Щастливка съм, защото обиколихме всички плажове, които исках да видя, а бонус беше разходката ни до манастир Свети Архангел Михаил. Казвам Ви, ако имате възможност отидете до това невероятно място, заслужава си! Манастирът е построен на върха висока скала над морския бряг. Вътре всичко е толкова красиво, изключително спокойно и най-хубавото от всичко е гледката, която се разкрива… на мен просто ми спря дъха!


На входа на манастира обличат хората, които са с по- оскъдно облекло… Ето го и моя тоалет! В своя защита ще кажа, че беше много горещо и аз планирах да го посетим по- късно, но аз и така си се харесах и доста се забавлявах.



Посетихме и прословутия Giol. Докато стигнем до него трябваше да повървим доста и то по един стръмен каменист път. Когато стигнахме до крайната точка (умрели от жега) не можахме да му се насладим, защото беше претъпкано с хора и за жалост водата беше неподходяща за къпане, защото беше доста мръсна (престояла). Все пак се радвам, че го видях, защото в противен случай щях да съжалявам. След няколко дни, когато правихме обиколка с лодка, го видях и от далеч и отново беше лудница, явно е така постоянно. Не бих повторила, но всеки има различни гледни точки, така че ако имате желание посетете го и сами си решете дали ви допада.




Дните на Тасос минават спокойно и много релаксиращо, на плажа можеш да лежиш и да четеш книга, без някой да те бута, пръска с пясък или да говори на висок глас, което си е доста приятно.


Отделихме време и за La Scala Beach, много приятно местенце.

Както и Porto Vathy Beach, много ми хареса това, че всичко беше мраморно и бяло, но за жалост фрапето беше ужасно, като прическата ми хихи.

Островът е мястото, на което имах възможност да видя едни от най-красивите изгреви и още по-невероятни залези! Да, наречете ме луда, но обичах сутрин да стана много рано, да се наслаждавам на изгрева, на тишината, на гледката… уникално. А след вечеря, правехме дълги разходки и накрая завършвахме отново на плажа – седнали на пясъка или направо във водата, гледайки златните цветове на красивото слънце, което залязваше бавно и спокойно.




 Имах възможността да се насладя и на едни от любимите ми животни- делфините!
Плувахме с лодка цял ден, спирахме на различни плажове и се потапяхме в кристалната вода, гмуркахме се, хранехме рибите или просто си лежахме на палубата и се наслаждавахме на необятното море… и изведнъж докато се взирахме в далечината видяхме как едни величествени, красиви делфини се приближават към нас. Какво повече можех да искам от този прекрасен остров – хубави, тихи плажове, красиви пейзажи, вкусна храна и добра компания.




Нямам търпение да го посетя и това лято, за да се потопя в магията на Тасос!


П.С. Със сигурност съм пропуснала някоя интересна история или място, но това е защото те бяха много, затова ви съветвам да отидете и да се убедите с очите си, за какво ви говоря!


До нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *